|
||||
|
||||
![]()
След като смених кутията с която карах (БМВ 7-ца) и сложих кутия от Патрул GR волана започна да се върти чувствително по трудно. Смяната се наложи поради факта, че двете кутии имат различна конструкция и тази от Нисана по добре пасваше на новото окачване.
Последните дни започнах проучване на проблема с тежестта на волана и като начало започнах с тестове на помпата. От всякъде се чуваха мнения, че помпата от БМВ 7-ца не може да захрани тази кутия. Закачих манометър и помпата вдигна 130 бара още на стартер. Толкова пише и на табелата и. После вързах манометъра към системата с тройник и резултата беше следния: на празен ход без въртене на волана налягането е 0 бара. При завъртане на волана започва плавно да се повишава и задържа на около 80 бара. Когато волана стигне крайно положение манометъра показва 130 бара. До тук всичко е наред. Клапана на помпата сработва и проблени няма. Отваряме помпата и гледаме отвора за изхода на маслото - доволно голям повече от накрайниците на маркучите. В бързината метнах един нов маркуч за високото налягане с разумно най голямия диаметър за наличните щуцери. Отново тест, волана продължава да е тежък. Направихме сметка спрямо изходния отвор на помпата и установихме, че дава над 60 литра в минута, което е предостатъчно да захрани кормилната кутия. Оказа се, че тази помпа също така е достатъчна и за захранване на кормилна система като на мотокар (фул хидро). Търсенето на проблема продължи и наред бе кормилната кутия. Занесох я в института по хидравлики и там започнаха да и правят тестове. Освен обичайните за повреда и направиха тест за това какво усилие предава към колелата. Тестът бе направен при натоварване с кантар. Тъй като резултата от последния тест не бе задоволителен се наложи отваряне и веднага стана ясно какъв е проблема. Оказа се кутията на Y60 дава значително по малко усилие спрямо кутията от БМВ -то, защото самото бутало вътре е по малко. За съжаление съм избрал неподходящата кутия. Предполагам, че тоя проблем е решен при Y61, защото неговата кутия е значително по голяма. Та сега има 3 възможности: 1. Връщам кутията от БМВ което е досто сложно от към захващането и към рамата. 2. Рискувам с кутия от Y61 което също е свързано с доста преправяне. 3. Добавям към кутията с която съм сега хидро - асистенция (допълнителен хидравличен цилиндър на моста). Кой ли вариант да избера ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Е,то е ясно...щом можеш да сложиш и ботуш...
![]()
|
|||
|
|||
![]()
3. Ми се струва най лесно.
Но има и друго,щом буталато е по малко-може да му приложиш по голяма сила,демек сменяш помпата с по мощна. ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Системата на Нисана работи от 70 до 105 бара а мойта помпа достига 130. Не виждам смисъл да я сменям. Просто гумите са си голями.
|
|
||||
|
||||
![]()
Решения има много.
Най-доброто бразилска хидросистема. Аз обаче бих заложил на руското понеже не си заслужават парите. Кормилна кутия от газка и хидравлична система като на газ66. Обръщане на щангата като на камион и изхвърляне на напречната щанга. С бутилката може така да си играеш, че да вадиш сферата от болтовете и проблем няма да има, а кутията ще дава само направление на разпределителя. ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Точно това ще правя, но вместо от ГАЗ66 ще си остана с мойта кутия и ще добавя цилиндър на моста. Кутията от Газката е съмнително дали ще стане заради формата и размера и.
Дини, можеш ли да ми дадеш размерите на хидро цилиндъра (бутилката) на Виетнамката. Интересува ме диаметъра на буталото. |
|
||||
|
||||
![]()
Цилиндри не се слагат само на газ66.
http://www.kameks.ru/catalogue/gur/ Ето тука един произволен каталог има много цилиндри има го и на газа. Размери може да ти даде Цветан точно, защото той го имаше даже го и слага на уаза. Но може и да си поръчаш нов български цилиндър не е нужно да е точно от газ66. А иначе за кутията, ставаше дума за кутия от газ53. Всъщност кутиите на рейс пас, газ53 и газ66 са еднакви само корпуса е различен. Вътре всичко е еднакво. Демек с подходящия корпус става за всякакви типове захващане. Вътре червяка не е като на играчките ми е с лагер и няма триене и износване. За части знаеш - има всичко за тях. В тази система най-важен е разпределителя. Не веднъж съм споменавал за този от газ66. Ако има някъде около теб виетнамец е хубаво да погледнеш как работи системата там. Това е нещото, което ми харесва най-много от системата на управление на виетнамката.
|
||||
|
||||
![]()
Кутията е пробита, изкарани са щуцери. Цилиндъра е приготвен, направих му накрайници с маслени втулки. Тоя модел трябва да добави около тон и половина усилие към системата. След няколко дни ще разберем дали е така
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Охооооо,втулките кога успя да ги направиш?Много квалитетно е станало...
![]()
|
|||
|
|||
![]()
Руски ли е цилиндъра?
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Не, наш си е.
|
|
||||
|
||||
![]()
Дай да слагам един и на Витарата, колко струва
|
|||
|
|||
![]()
А от къкво е свалян/купуван.
Имам тука един от форшрит 517,който е около 10тона и няма ядове да го завива ,а е с 15мм. стебло ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
По 100 лв са.
За какво е не знам. Питах тоя от който го взех и той не знае. Моя е с 18мм стебло. |
|
|||
|
|||
![]()
Цената е добра ,ако са нови.Макар че съм купувал ,10пъти по голям за 40лв
![]() А тея накрайници на снс ли ги правите ,или на универсален струг? Качвай снимките от на джипа и кажи как е с новия , има ли разлика? ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Да нов е цилиндъра и е поцинкован под боята. Накрайниците са струговани и заварени от мен, а втулките са от някакъв Мерцедес.
|
|
||||
|
||||
![]()
На АС-Метал ли са?
|
||||
|
||||
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Кажи го на Кайо.Че той като чуе и подскача 2 метра назадзе...
![]()
|
|||
|
|||
![]()
Темата за фул хидро отпаднала ли е като вариант? Аз имам малко опит с монтирането на такава система , и мога да кажа , че има предимства и недостатъци/поне в моя случай/ Като че ли предимствата са повече от недостатъците , но с управлението шега не бива трябва да се отстраняват недостатъците, за да не стават грешки.
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Супер. разкажи повече подробности по темата.
Фул хидрото не е отпаднало за мен просто няма да го сложа на мостовете, които имам в момента. Предстои ми да правя други и там ще бъде монтирано. В момента екпериментирам с хидро асистенция, но виждам известни проблеми които постепенно отстранявам. |
|
|||
|
|||
![]()
То , е малко дълго за разказване . Ще опитам накратко. Бях направил един УАЗ с четирилинково окачване /отпред , и отзад/ монтирах фул хидро , и направих първите тестове. Управлението заработи супер , от първия път - обороти на волана , ход на цилиндъра, дължините на новите хебели , въобще всичко пасна . Усещането , е като че имаш твърда връзка. Реших да я пробвам на скорост , но за съжаление над 30км.в час ставаше опасна за каране. Проблема се яви от пружините , и амортисьорите които не успяваха да удържат шасито , и купето заради по-високия център на тежеста. Забравих да кажа , че управлението е безкрайно леко дори , и на място / гумите са 32ки /. В този момент се разбра , че не ми остава никакво време за подготовка на "състезателния" ми Газ-69 за състезанието в Трявна. Зарязах този проект заради другия. На състезанието счупих преден ресьор поради ред причини , и реших да преработя окачването , и управлението на "състезателя". За две седмици успях да прехвърля четирилинковото окачване ,и хидро управлението от УАЗа на ГАЗа. Вчера успях да развия 90км. но управлението е много леко.За траял е перфектно. Продължавам експериментите. Смятам да сложа регулируеми дросели, за да имитирам товар.
|
|
||||
|
||||
![]()
За мен ще бъде интересно да видя твойте проекти. Може да си отвориш една или няколко теми и да споделиш.
|
|
|||
|
|||
![]()
О.К. Не знам само , ще мога ли да качвам снимки?
|
|
||||
|
||||
![]()
Да, закачай ги с кламера като прикачени файлове.
|
|
||||
|
||||
![]()
Днес постигнахме значителен напредък. Накарахме волана да се върти с такава лекота все едно са откачени щангите
![]() Има обаче един проблем, до това състояние се стига след 1300 оборота. На празен ход е малко по тежък. Доста е гадно, защото не се знае в кой момент до като караш ти е тежък и кога лек и може да стане грешка на някой завой. Имам идеи как да избегнем тоя проблем. Следват още проби и грешки. До тук за последната седмица сваляхме помпата над 10 пъти за най различни преработки. Най голям беше ефекта от това, че и разширихме входните отвори. Другата седмица ще и намалим дебита тъй като стана прекалено голям ![]() Сега се сещам, че направих няколко снимки оня ден ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Има хидравлична помпа от Г класа мога да я дам за проекта.
Задвижването е с канален ремък. |
|
||||
|
||||
![]()
Супер, дай да я премерим колко литра в минута е и какво налягане прави.
|
|
||||
|
||||
![]() Цитат:
В смисъл??? ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Абе ела да видиш кво стана и ще говорим.
|
|
|||
|
|||
![]()
Дебита е пропорционален на налягането,демек като намалиш едното неминуемо пада и другото.Предполагам хидравличната помпа е зъбна,което значи ,че е с фиксиран обем, някой бутални са с променлив обем,което значи ,че може да има няколко режима на работа.Възможно е да сложиш клапан по системата,с който да намалиш дебита по хидравличен път ,като налягането да остане постоянно.Ако помпата ти е с голямо работно налягане,което ме съмнява,може да сложиш един обикновен сферичен кран и с него да регулираш дебита
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
А бе вземи пробвай да откачиш щангите на кормилната кутия да видиме дали ще работи тоя цилиндър по тоя начин така и какво ще се получи.
![]()
|
||||
|
||||
![]()
Няма да стане. Орбиталата и разпределителя на кутията са 2 различни неща. Орбиталата на практика работи като помпа с определен обем за един оборот, а разпределителя на рейките и кутийте само пуска налягането в определената посока. Ние превихме опит какво се получава когато ги няма щангите. Когато гумите са направо и волана се завърти до край в една от посоките гумите рязко се завъртат в същата посока. После като се започне въртене в обратна посока волана трябва да стигне до крайно положение и тогава гумите разко се завъртат от единия до другия край. Това става за по малко от секунда. Това е така, защото клапана на кутията започва да пуска масло само когато се появи някакво усилие.
|
|
||||
|
||||
![]()
Няма проблем само трябва да се разберем как да тия дам каде ти се намира експерименталния център.Аз в момента сам в Дружба.
|
|
||||
|
||||
![]() Цитат:
![]() Мога да мина където и когато кажеш. Последната редакция е извършена от Yordan Kolev : 23-09-11 в 22:50 |
|
||||
|
||||
![]()
Па ше става интересно...
![]()
|
||||
|
||||
![]()
Утре ще звъна.
|
|
||||
|
||||
![]()
Системата е завършена и работи безупречно. Остана само монтажа на радиатора. Волана е изключитено лек.
Хидро асистенцията е подходяща за всички модели джипове. Особено я препоръчвам на собствениците на Нисани. Направих тест с един Y60 и два Y61 и установих, че при рязко завъртане на 100 - 120 градуса, волана за кратко блокира и в последствие отпуска. Този проблем не се наблюдава при хидравликата на БМВ. Правя това сравнение тъй като преди бях с кутия от БМВ, а в момента такава система е монтирана на доста УАЗ-ове. Хубавото в случая е, че проблема идва от помпата. Тя лесно може да бъде преработена или заменена с подходяща. Колкото обаче и да е добра една хидравлична система тя си има предел на силата, която може да даде. Тук на помощ идва допълнителния хидро цилиндър на моста. Може би сега е подходящо да спомена, че цилиндъра от Виетнамката ми се струва неподходящ, защото е прекалено голям и не съм сигурен, че има автомобилна помпа която да захрани едновременно него и кутията. Това обаче е предположение и не съм го пробвал. |
|
||||
|
||||
![]()
И ся ше има опашка от желаещи...глей сеир...
![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Ветнамския цилиндър е горе долу същия като тоя дето си сложил ти.
Инструменти за темата | |
Изглед на темата | |
|
|