|
Регистрация | Въпроси и отговори | Календар | Търсене | Днешни публикации | Маркирай като прочетени всички форуми |
|
Инструменти за темата | Изглед на темата |
|
||||
|
||||
Размисли по смяна на предно окачване на УАЗ
Здравейте, карам джип на базата на Уаз 469. Двигателя е форд 2.8 V6 със неговите си скорости, раздатка от ГАЗ 69, редукорни мостове и ресьорите с малки подобрения. Предните амортисьори са от камаз а задните стандартни за модела. Машината когато върви ( не е толкова често колкото ми се иска ) се кара по трофи състезания и разходки. В момента пак е доста разглобена за ремонти и доработки, та ми влезе мухата да сменя поне предното окачване от реьори на носачи. В моя случай, нещото което не ми харесва на предните ресьори е че стърчат напред и при по-стръмни изкачвания опират. Иначе от ходовете и здравината им съм доволен. Тъй като все още се двоумя каво да е то се надявам да ми помогнете да взема правилното решение. След дълго разглеждане на снимки и схеми се оказа, че няма да има място за 4 (5) линково окачване. За сега съм се спрял на У-линк ( лонг арм ) с напречна щанга или 3-линк пак с напречна щанга. За второто тук не прочетох много позитивни мнения особенно що се отнася за монтажа му отпред. За първото към което и клоня, не намерих много информация в български сайтове, но гледам в САЩ доста го слагат на вранглерите и черокитата. Което и от двете да сложа, във всички случаи носачите ще са тръбни и всички връзки ще са с джони джойнтове. Целите които искам да постигна освен да има по-голям ъгъл на атака е да извлека максимума като ход и здравина от съответната схема на окачване. Ще съм благодарен ако ми кажете за пюсовете и минусите на двата типа окачване и по какъв начин се изчисляват дължината на носачите при двете схеми.
|
|
||||
|
||||
Почвай го и търси начин да стане 5 линк. Няма вариант да не може. Другите схеми не са препоръчителни. Това, че ги слагат на Вранглерите не ги прави добри. Нали не мислиш, че те не правят глупости. Важното е да можеш да отсееш правилните решения от тъпизмите.
Освен това недей да гониш големи ходове. Повече от 12" са безмислени. Инвестирай в гуми и блокажи.
|
||||
|
||||
Наистина няма начин да не стане, но за 5 линк ще трябва да променя половината джип. Ще трябва да се смени стойката на скоростите, двата ауспуха, пътят на въжето на задно разположената механична лебедка както и заварените макари. Сигурно има и още неща за които не се сещам в момента. Най-големия проблем ми е от дясно върху прасето. За това и главно съм се спрял на горните 2 схеми, където носачите ще са перпендикулярни на моста и захватите им към моста ще са извън шасито, а захватите към шасито незнам къде ще дойдат или извън него или от долната му страна. Иначе вече съм инвестирал във заден блокаж. За гуми в момента съм с 235 / 85 / 16, но ще ги сменям с по-широки 33-ки.
|
|
||||
|
||||
На Уаз-а рамата не е особено подходяща за такава преработка.Каквито и носачи и колкото и точки да захванеш,ъглите ще са близки до критичните...
Дай подробни снимки отдолу да помислим...
|
||||
|
||||
В момента нямам подходящи снимки от долу пък и джипа е далече от мен. В неделя като сложа скоростите ще го наснимам. От друга страна като се замисля ако хвана вътрешните носачи от долната страна в двата кая на моста под лек ъгъл, а външните от горната перпендикулярно, може и да го наглася този 5 линк. А какво не ви харесва на У-линк примерно?
|
|
||||
|
||||
А?Я пак...
|
||||
|
||||
Има само 2 точки към рамата вместо 4. Как да ми харесва
|
||||
|
||||
Имах в предвид нещо подобно каквото беше направил Йори на неговия, само че вътрешните рамена да са с доста по-малък ъгъл. Ама най-добре да кача кутията и да го наснимам и тогава пак ще видя за какво има място.
Цитат:
А ако реша да го правя 5 линк, с надлъжни носачи захванати към рамата, на еднаква дължина от напречната ос на моста (подобно на кията но 2-та ще са от вътре , а другите 2 извън или под рамата, успоредни един спрямо друг), как горе долу да определя какво да е разстоянието от захвата им към рамата и остта на моста? Колкото е дълъг предния кардан или по друга формула. Като се има предвид, че ще се стремя ъгълът на носачите към моста да е близо 90 градуса. Тук незнам дали 4 линк калулатора ще ми е от полза. |
|
||||
|
||||
На този въпрос няма точен отговор. Всичко е зависимост от много неща. С писане няма да може да се обясни.
|
|||
|
|||
Най просто и лесно за изпълнение е с носачи тип пушки Като на Нисан , Тойота .Г клас ,новите Уаз като в задния край вместо тампони да се сложат Джойнтове . Щом като не са ти нужни големи ходове е подходящо.
|
|
||||
|
||||
Ако ще е така по-добре да е У-линк. След като сложих скоростите, поразгледах пак обстановката и ми дадоха съвет реших да го правя 3 линк с панхард. Изтеглих си екселски калкулатор и в момента го разучавам. Някой знае ли в какви граници трябва да са стойностите на: Anti-Squat Roll Axis Angle
Roll Center Height |
|
||||
|
||||
Успоредни водоравни...
|
||||
|
||||
След мерене по джипа, и качването в калкулатора се получи това. Дали е добре или е сбъркано тотално?
|
|
||||
|
||||
Това ,ако е за отпред не ми се мисли как ше се спира.За отзад въобще не ми се връзва с тая изместена щанга.Но ако е за отпред е много сбъркано.
|
||||
|
||||
За отпред го глася по принцип. А какво е объркано? Горната щанга трябва ли да е 90 градуса на предния мост? Това, че трябва да е максимално хоризонтална знам, ама конструкцията това ми позволява. Ако виждате и други грешки ще съм благодарен да ги споделите.
|
|
||||
|
||||
Подобна конфигурация с 1 горен и 2 долни носача сме пробвали преди време и сме го отхвърлили като абсолютно негодно и опасано...Що не ми дръннеш тия дни като си под колата да си поговорим.Така,пред монитора няма да стане...
|
|||
|
|||
Трябва да се повозиш в тоъотата на Белата и ще видиш ,че не винаги е така при него се получиха нещата и ходове има и стои в пътя ....
|
|
||||
|
||||
В крайна сметка се получи това. 3 линк с панхард и хидро асистенция. Пробвал съм само дали всичко е наред при мах ходове. Пътните тестове предстоят. Само тези снимки имам за сега. Не съм свалил другите.
|
|
||||
|
||||
Унищожил си УАЗ-а с тия малки ходове. Да си беше оставил ресорите
Поздравления, изглежда чудесно
|
||||
|
||||
Йори, тоа джип на аватара що няма блокажи отпред?
|
||||
|
||||
Ти па,то джипа го нема,ти...
|
||||
|
||||
То и отзад няма блокаж. Снимката е от март 2010г. Задния блокаж го сложих януари 2011, а 2012 юни изхвърлих джипа. Сега мостовете са монтирани на Дифендър V8 с 37" гуми. Преди 2 години сложихме блокаж и на предния. Нямат никакви проблеми, само гъби къса, но както вече от години стана ясно 33мм полуоска и 37" гума са несъвместими без значение от материала.
Сега имам други забавления и блокажите ги правя само с комерсиална цел. Все още чакам някой да мине през дерето на собствен ход без лебедки и други простотии, но явно вече няма яки машини
|
||||
|
||||
Баси колко време имате...
..а аз се подлъзнАх и си купих един черок 4.7 сега трябва да садим мотора в лодката.
|
||||
|
||||
Добре.Отивам!!!
|
||||
|
||||
Ако пробваш дерето без значение от резултата кръчмата е от мен
|
||||
|
||||
Отекъл си...
|
||||
|
||||
Не разбрах... коя кръчма?
|
||||
|
||||
И аз ше дойда на кръчма!....А дерето може да го пробвам пеша.
|
Bookmarks |
Инструменти за темата | |
Изглед на темата | |
|
|