назад   Offroad-Monsters Форум > Тунинг и направи сам форуми > Кормилна система

Реклами

Отговори

Инструменти за темата Изглед на темата
Старо 05-11-09, 21:33
Yordan Kolev's Avatar
Yordan Kolev Yordan Kolev извън линия
Администратор

Дата на регистрация: Mar 2008
Публикации: 5,354
По подразбиране Пълна хидравлична кормилна система

Като начало две снимки с компонентите:

Ето и адреса от където ги взех. http://www.trail-gear.com/hydro-stee...omponents.html

Старо 06-11-09, 00:15
afterburner's Avatar
afterburner afterburner извън линия
Джипар

Публикации: 364
По подразбиране

http://www.pirate4x4.com/tech/billav...ing/index.html

Интересна статия по въпроса, на края има линкове към останалите страници по раздели, както и review на една от системите и лично мнение на писалия статията.
Отговори с цитат
Старо 06-11-09, 19:40
DINI's Avatar
DINI DINI извън линия
Българин

Публикации: 1,729
По подразбиране

Фалат си я яко ама шо ни непочерпат с по една бройка за да я тестваме.
Старо 06-11-09, 20:58
Tsvetan's Avatar
Tsvetan Tsvetan извън линия
Уаз-каджия

Дата на регистрация: Jul 2008
Публикации: 1,099
По подразбиране

Аз мисля,че това е най доброто решение на проблемите. Щом болид лети с 300 км/ч с това мисля,че за нащите условия ще е перфектно
Старо 06-11-09, 21:28
DINI's Avatar
DINI DINI извън линия
Българин

По подразбиране

И аз така мисля, въпроса е да се избере правилната орбитала, за да има обратна връзка, правилно позициониране на волана и най-важното възможност за работа при неработещ мотор.
Иначе цилиндър, помпа, радятор, казанче... тези неща са ясни, лесни за намиране и то на нормални пари.
Старо 07-11-09, 03:18
afterburner's Avatar
Джипар

По подразбиране

Цитат:
Автор DINI Виж публикация
И аз така мисля, въпроса е да се избере правилната орбитала, за да има обратна връзка, правилно позициониране на волана и най-важното възможност за работа при неработещ мотор.
Иначе цилиндър, помпа, радятор, казанче... тези неща са ясни, лесни за намиране и то на нормални пари.
Дини, именно, орбиталата (самата хидравлична кутия) е най-важното! Хубавата и истинска такава (за джипове, не от някой мотокар) решава всичките проблеми свързани с разни митове - нямало обратна връзка, не работело при спрен двигател и т.н.!
Отговори с цитат
Старо 07-11-09, 03:40
Tsvetan's Avatar
Уаз-каджия

По подразбиране

А бе мисля,че нема как да работи това при спрян мотор. Може и да може да се въртят гумите ама ще е с някаква голямо усилие и никога нема да може да работи със пълен ход и натиск. С 2 думи горе долу няма да работи хич. Това както вие го наричате орбитал ли е какво е незнам си е един вид разпределител на маслото и нищо повече.
Старо 07-11-09, 10:59
Yordan Kolev's Avatar
Администратор

По подразбиране

Луди хора, що не спите през ноща

Ето и правилната марка за такава система. Мисля на нея да се спра.

http://www.howeperformance.com/rockcrawling.html
Старо 07-11-09, 11:18
Tsvetan's Avatar
Уаз-каджия

По подразбиране

Цитат:
Автор Yordan Kolev Виж публикация

Epaaa Wild

Важното е винаги да си оставиш силица за някои друг пост преди сън
Старо 07-11-09, 11:50
DINI's Avatar
DINI DINI извън линия
Българин

По подразбиране

Цитат:
Автор afterburner Виж публикация
Дини, именно, орбиталата (самата хидравлична кутия) е най-важното! Хубавата и истинска такава (за джипове, не от някой мотокар) решава всичките проблеми свързани с разни митове - нямало обратна връзка, не работело при спрен двигател и т.н.!
Пратих запитване онази вечер до един от сайтовете дето Йори ми даде и ето отговора.
Yes, you will be able to turn your wheel with the car off. It will be harder to turn but you can do it. When you turn around a corner and let off of the steering wheel your vehicle will return to center like a normal steering system but there is a chance your steering wheel will not be straight anymore due to the pump bypassing so it will not build up too much pressure when the wheels are turned at full lock. I hope this helps.
John Gabriel
Shop Manager
Тази орбитала върши работа според думите. Само за центрирането на волана не е казал нищо, което ме навежда на мисълта, че това няма как да стане, но съм пратил и запитване до един приятел и технолог тук -http://www.kirkovo-ltd.com/ дето само с това се занимава да видим какво ще каже и той.

Цитат:

Ето и правилната марка за такава система. Мисля на нея да се спра.

Тази от запитването орбиталата следва да е по-добра, но и тук трябва да пратим запитване, понеже тук има помпа за огаснал мотор, а там нямаше и казаха, че пак си върти дори на огасен мотор но по-трудно. Освен тази помпа да е допълнителна екстра когато огасне мотора пак да си въртиш и да ти е лесно.
Аз като се замисля в практиката на живота ми никога неми е загасвал мотор по време на завои и движение особено с голяма скорост. Но дори и да стане пускаш съединителя на скорост и помпата продължава да върти и помага, но когато е автомат е зле. Тогава пък да огасне е невъзможно ако няма проблем.
Но като се замслиш то и на обикновената система с хидравлика, особено на рейките като огасне мотора и волана става камък и обратната връзка отпада. Ако това обаче стане неочаквано и внезапно в завой си е същата баница, но практиката на милярди автомобили показва, че несе случва.
Старо 02-12-09, 21:39
IVAYLO BLIZNAKA's Avatar
IVAYLO BLIZNAKA IVAYLO BLIZNAKA извън линия
Джипар

Дата на регистрация: Oct 2009
Публикации: 166
По подразбиране

Цитат:
Автор Tsvetan Виж публикация
А бе мисля,че нема как да работи това при спрян мотор. Може и да може да се въртят гумите ама ще е с някаква голямо усилие и никога нема да може да работи със пълен ход и натиск. С 2 думи горе долу няма да работи хич. Това както вие го наричате орбитал ли е какво е незнам си е един вид разпределител на маслото и нищо повече.

Тази хидравлична система е създадена за тежък терен.Така че с или без нея няма начин да продължиш ако мотора не работи.Много по надежна е и по лесна за сервизиране.Ползва се и при много от скоростните състезателни возила които са на А-рамена.Даже при тях е незаменима.
На рали Дакар съм виждал много незавършили автомобили точно заради това че ползваха обичайната кормилна рейка.И нито един който да има проблем по управлението с хидравличен ботуш.При тази система може пилота да си настройва оборотите на волана,както и силата на завиване.И всичко това по време на движение в състезателен режим.
Нямаш директни удари във волана.Което не е малко ако за деня имаш от 600 до 900км спортно каране.

При джиповете които вас ви интересуват най ценото е че с тази система се премахва цяла купчина от лостове по кормилната система както и най скапаната част във всеки джип конструиран с цял преден мост.
Така че тази хидравлична система има повече качества спрямо всички останали системи за завиване.
Отговори с цитат
Старо 02-12-09, 22:42
Yordan Kolev's Avatar
Администратор

По подразбиране

Цитат:
Автор IVAYLO BLIZNAKA Виж публикация
Тази хидравлична система е създадена за тежък терен.Така че с или без нея няма начин да продължиш ако мотора не работи.Много по надежна е и по лесна за сервизиране.Ползва се и при много от скоростните състезателни возила които са на А-рамена.Даже при тях е незаменима.
На рали Дакар съм виждал много незавършили автомобили точно заради това че ползваха обичайната кормилна рейка.И нито един който да има проблем по управлението с хидравличен ботуш.При тази система може пилота да си настройва оборотите на волана,както и силата на завиване.И всичко това по време на движение в състезателен режим.
Нямаш директни удари във волана.Което не е малко ако за деня имаш от 600 до 900км спортно каране.

При джиповете които вас ви интересуват най ценото е че с тази система се премахва цяла купчина от лостове по кормилната система както и най скапаната част във всеки джип конструиран с цял преден мост.
Така че тази хидравлична система има повече качества спрямо всички останали системи за завиване.
Напълно съм съгласен с теб. Затънах в куп проблеми само защото не си взех тая система. Както и да е, не съм сигурен обаче, че не е добре да я слагам на мостовете с, които съм в момента защото са делими. От утре почват проблемите с оня апандисит наречен панхард.
Само не знаех, че може да се настройват и оборотите на волана.
Старо 02-12-09, 22:55
Tsvetan's Avatar
Уаз-каджия

По подразбиране

И какво като са делими????
Старо 03-12-09, 00:32
Yordan Kolev's Avatar
Администратор

По подразбиране

Проблема е че трябва да се прави сложна монтажна конструкция която при нужда да се маха. Не ми се разправя
И второто е, че до сега никой тук не го е направил и няма как да разбера дали ще става за движение по асвалт.
Старо 03-12-09, 01:46
IVAYLO BLIZNAKA's Avatar
Джипар

По подразбиране

Цитат:

И второто е, че до сега никой тук не го е направил и няма как да разбера дали ще става за движение по асвалт.

Да става за каране по асвалт.На повечето състезания които са по 600-700км се кара по асвалтови пътища. Ползват се за връзки със специалните етапи които са off-road.
http://www.youtube.com/watch?v=rDUBnjn2CIc

Но е необходимо превозното средство да е с такава хидравлична система,която да е с двустранно бутащ ботуш.И с правилните настройки.
Има и такива които са гадни за асвалт.
Познават се по цената и детайлите.
Верно че ти беше асвалтов маниак.За какво са ти редукторни мостове на асвалта тогава?
Отговори с цитат
Старо 03-12-09, 12:16
Yordan Kolev's Avatar
Администратор

По подразбиране

Все още никой не си кара колата на платформа до гората. Има известни неудобства. Почти винаги излизаме от гората на доста километри от там дето сме влязли. Няма как всички да се съобразяват с един дето си е помъкнал джипа на платформа. Също така максимум до третото излизане платформа няма да има, защото ще са я откраднали до като сме били в гората.

Колкото до редукторните мостове мога да ти кажа, че точно тоя модел се представа доста добре на асвалт. Чувствително забавят джипа и му изяждат бая от конете, но за сметка на това няма никакви шумове и се пътува спокойно. Аз съм обиколил голяма част от страната с тях и определено се чувствах комфортно.

А когато съм в гората с тях е най добре. Многократно се е случвало аз да минавам на заден мост а другите на лебедка

За нашите условия това е един много добър мост. Разбира се след нужните подобрения.
Старо 05-12-09, 15:45
Добри Добри извън линия
Registered User

Дата на регистрация: Mar 2009
Публикации: 203
По подразбиране

а читав орбитал колко струва,
защото имам от комбайн,който е подобен на вид,има обратна връзка,а и усилия при него са доста големи,се пак комбайна тежи 5-6тона,цилиндъра му отзад е със прът 60мм.
Отговори с цитат
Старо 05-12-09, 16:25
кайо's Avatar
кайо кайо извън линия
гоуем "началник"

Публикации: 304
По подразбиране

Цитат:
Автор Добри Виж публикация
а читав орбитал колко струва,
защото имам от комбайн,който е подобен на вид,има обратна връзка,а и усилия при него са доста големи,се пак комбайна тежи 5-6тона,цилиндъра му отзад е със прът 60мм.
от какъв комбайн да търсиме

LZ1MND
Отговори с цитат
Старо 05-12-09, 17:30
Добри Добри извън линия
Registered User

По подразбиране

всеки със хидравлично завиване-дон1500,форшрит /517 нагоре/.
моя е от форшрит има 4извода,
а относно хидравликата,насреща съм ,поназнайвам некой основни неща,
това горе обаче не е добро решение -помпата с ремъка,ако види зор ще пробоксува ,
при хидравликата се търси здрава твърда връзка или шарнирна с каре,другия недостатък на ремъчното задвижване е ,че помпата няма лагери а фтулки и при натегнат ремък,колкото и да не е ,изнася оста леко встрани и носи бързо фтулките и протича, и без това няма голям ресурс,примерно като на бутална помпа
Отговори с цитат
Старо 05-12-09, 22:15
DINI's Avatar
DINI DINI извън линия
Българин

По подразбиране

Цитат:
всеки със хидравлично завиване-дон1500,форшрит /517 нагоре/.
моя е от форшрит има 4извода,
а относно хидравликата,насреща съм ,поназнайвам некой основни неща,
това горе обаче не е добро решение -помпата с ремъка,ако види зор ще пробоксува ,
при хидравликата се търси здрава твърда връзка или шарнирна с каре,другия недостатък на ремъчното задвижване е ,че помпата няма лагери а фтулки и при натегнат ремък,колкото и да не е ,изнася оста леко встрани и носи бързо фтулките и протича, и без това няма голям ресурс,примерно като на бутална помпа
Несъм съгласен с втулките... Досега несъм отварял помпа, която да няма лагери на оста.
А иначе от автомобилите само на тойотата съм виждал помпа зацепена директно без ремък и то на не много модели. Общо хидравликата е елемент, който облекчава усилието стократно. Тук усилието е малко и затова и е направено с ремък, за да може да се и куплира на всяква машина. С ремъка няма да има проблеми. Проблема в системата е само в орбиталата. Тя е най-важния елемнт, за да има обратни връзки, следене на оборотите на волана, центриране и движение при огасен мотор.
Старо 05-12-09, 23:20
Добри Добри извън линия
Registered User

По подразбиране

брачет кажи каква е тази помпа??
аз досега всички помпи дето съм барвал имат две втулки отдолу и отгоре,някой /руските/имат опорен пръстен и семерина,ама пък лагер,досега не съм виждал,
а за облекчението съм съгласен,това завиване има много плюсове един от ,които е че не усещаш неравностите ,а това знай ако караш по цял ден помага много,щото иначе ще си пребит..
Отговори с цитат
Старо 05-12-09, 23:37
DINI's Avatar
DINI DINI извън линия
Българин

По подразбиране

Всяка помпа на японските автомобили е с лагери.
Всяка помпа от мотокари и електрокари е с лагери. Аз даже незнам за такава с втулки и немога да си и представа помпа с ремъчна предавка с втулки. Това може да е само на някой неуважаващ себе си завод.
Тук няма и защо да е с втулка, понеже оборотите на помпата са равни или дори по-малки от оборотите на мотора.
Старо 05-12-09, 23:48
Добри Добри извън линия
Registered User

По подразбиране

ето ти един пример -ляво е българска помпа,дясната е руска 10ка,
и двете нямат лагери,
мотокарска не съм разглобявал ама и тя е българска?
но мисълта ми е ,че ремъчната предавка в тоя случай не е добра,търси се или твърда връзка или шарнирна.
на мотокара е с едно карданче от двигатела.
а какво налягане трябва да ви дава помпата?
за дебит не говориме-не е нужен,но тука мисла че по високото налягане е по добро и системата става проста.
значи помпа може да ползвате сякаква ,но има едни на спери викерс те са с високо налягане/300бара/ и са малки.
орбитала незнам от комбайна дали става за вашия случай,но налягането ще го понесе без проблем.
трябва ви също един байпасен клапан с който да регулирате налягането,охладител може да ползвате от газ53 или от парно на лада.
Отговори с цитат
Старо 06-12-09, 00:52
DINI's Avatar
DINI DINI извън линия
Българин

По подразбиране

Според мен стандартната помпа си е достатъчна. Тя си има и байпас клапан вграден и си е направена според мотора. Цилиндър може и двустранен и едностранен зависи от това как ще се ползва.
Орбиталата е най-важна, но тя не е толкова скъпа на сайтовете дето даде Йори. Неси заслужава да се прават компромиси с нея, защото аз съм виждал на багери и то маркови дето неработят както трябва, какво остава за някви стари селскостопански таралясници.
Старо 06-12-09, 01:03
Добри Добри извън линия
Registered User

По подразбиране

това питах и аз,колко струва орбитала,и да ти кажа като се изключи дона като руски танк,форшрита е немски и е много здрава машина,особено хидравликата е на много високо ниво и както си трябва направена.
иначе какво трябва да има орбитала,че да е с обратна връзка,че почвам да се замислям моя дали има такава
Отговори с цитат
Старо 06-12-09, 02:56
afterburner's Avatar
Джипар

По подразбиране

Хубави орбитали примерно на PSC са под 400 долара... и си избираш колко масло изпомпват на оборот при поръчката (от което зависят оборотите - дели се обема на цилиндъра на обема на маслото за оборот, което изпомпва кутията, и така се получава колко оборота е хода на волана от край до край). Така не трябва да нагаждаш цялата система според орбиталата, а си купуваш точно това, което ти е нужно в твоя случай.
Отговори с цитат
Старо 06-12-09, 16:33
DINI's Avatar
DINI DINI извън линия
Българин

По подразбиране

А един въпрос. Какво става когато имаш и отзад завиващ мост. Тази орбитала как ще става да го храни и него или трябва друг механизъм да се ползва?
Старо 06-12-09, 20:21
Добри Добри извън линия
Registered User

По подразбиране

трябва да сложиш по мощна помпа,резервар с по голям обем, и троници на изхода за цилиндрите като съобразиш да го направиш така ,че да действат в една посока
Отговори с цитат
Старо 06-12-09, 20:52
DINI's Avatar
DINI DINI извън линия
Българин

По подразбиране

Имаше комбайни май с два завиващи моста? Дали там е така? На багера мисля, че е така, и може да си пускаш и гасиш задния мост.
Старо 06-12-09, 20:55
Добри Добри извън линия
Registered User

По подразбиране

комбайн нема как да е с два завиващи моста,може да има два цилиндъра ама два моста едва ли.
иначе на троиниците слагаш по един кран и избираш кой да завива,.би трябвало да стане.
Отговори с цитат
Старо 07-12-09, 13:54
afterburner's Avatar
Джипар

По подразбиране

Тези, които слагат заден завиващ мост не го управляват с волана, а с отделна ръчка, някои приличат и на джойстик. Те са свързани към отделна хидравлична кутия, която е по-подобна на клапан. Той от своя страна си управлява нормален ботуш.
Отговори с цитат
Старо 07-12-09, 15:37
DINI's Avatar
DINI DINI извън линия
Българин

По подразбиране

То така е и по-разумно, понеже може да си въртиш задния на където си искаш и възможностите са повече.
Старо 07-12-09, 18:15
Yordan Kolev's Avatar
Администратор

По подразбиране

Ето тук снимки на задното управление.

Старо 07-12-09, 22:27
Добри Добри извън линия
Registered User

По подразбиране

това е прост разпределител
инаме друго което ми идва на акъл е да имаш два отделни орбитала.изобщо вариантите са много
Отговори с цитат
Старо 07-12-09, 23:23
Yordan Kolev's Avatar
Администратор

По подразбиране

Е тогава сигурно ще трябва и втори волан
Старо 08-12-09, 00:09
IVAYLO BLIZNAKA's Avatar
Джипар

По подразбиране

Цитат:
това е прост разпределител
инаме друго което ми идва на акъл е да имаш два отделни орбитала.изобщо вариантите са много

Добри,не те познавам.Но веднага съм готов да ти дам колкото пари поискаш само да ми направиш една такава система.
А и да се събира в джипката като килограми и размери че още си нямам комбайн.
От постовете ти се вижда че много разбираш.
Много те моля направи ми една оферта. Ще си поръчам две системи.
Но с един орбитал за да не слагам два волана.
Комбайните с два волана ли са?

Стегнете се малко става дума за джипове в които се возят хора,а не някаква аграрна техника.
Ако така се отнасяте към кормилната система,какво остава за другите възли и агрегати?
Или само си чешем пръстите тук?
Тези системи се тестват многократно преди да се пуснат за свободна продажба на пазара.
Ако беше толкова лесно нямаше да има такива производители.
Да може и някой от частите да ни изглеждат познати и да се прилагат в други сфери на работно действие.
Но като цяло системата за тези автомобили е с по-фини настройки и по-точно действие от полската техника.
Някаде да си виждал комбайн да лети с 120-130 км в час?

Последната редакция е извършена от IVAYLO BLIZNAKA : 08-12-09 в 03:27
Отговори с цитат
Старо 08-12-09, 10:12
Тодор Георгиев's Avatar
Тодор Георгиев Тодор Георгиев извън линия
Registered User

Дата на регистрация: Jan 2009
Публикации: 159
По подразбиране

Това сьм го виждал на живо как работи.Монтирано на бетон помпа.3 броя задни мостое-всички работещи.При спряло полощение ги вкючиха и това голямо чудовище се паркира странично на около 5 метра от главното трасе.Говорим за преди повече от 10 години.Днес има вече монтирани на Пежо и други автомобили, дето работят и по магистралата и то при висока скорост. Не е нужно да измисляме топлата вода отново.
Отговори с цитат
Старо 08-12-09, 21:50
Добри Добри извън линия
Registered User

По подразбиране

Цитат:
Автор IVAYLO BLIZNAKA Виж публикация
Добри,не те познавам.Но веднага съм готов да ти дам колкото пари поискаш само да ми направиш една такава система.
А и да се събира в джипката като килограми и размери че още си нямам комбайн.
От постовете ти се вижда че много разбираш.
Много те моля направи ми една оферта. Ще си поръчам две системи.
Но с един орбитал за да не слагам два волана.
Комбайните с два волана ли са?

Стегнете се малко става дума за джипове в които се возят хора,а не някаква аграрна техника.
Ако така се отнасяте към кормилната система,какво остава за другите възли и агрегати?
Или само си чешем пръстите тук?
Тези системи се тестват многократно преди да се пуснат за свободна продажба на пазара.
Ако беше толкова лесно нямаше да има такива производители.
Да може и някой от частите да ни изглеждат познати и да се прилагат в други сфери на работно действие.
Но като цяло системата за тези автомобили е с по-фини настройки и по-точно действие от полската техника.
Някаде да си виждал комбайн да лети с 120-130 км в час?
колега,не казвам че съм разбирач,но все пак..
това с двата орбитала имах предвид да бъдат куплирани на едно.
относно завиването,на задния мост,мисля ,че се ползва крайно рядко и затова са сложили този разпределител,
ако толкова има мераклии да им завива задния мост,ги съветвам първо да си намерят цилиндъра.вярвайте ми това е 90% свършена работата,цилиндъра първо ще е уникален, скъпа изработка,при повреда-отстраняване на повредата-дълговременна,..изобщо или залагайте на универсални компоненти,или поне тука сте обречени на неуспех,
а относно тегло няма да е толкова много ,че джипа да не върви-20тина килограма..
самата система ще ти я направа без пари,само намери цилиндър,разпределител сякой става,
и сега ще напиша някой цени-
цилиндър-мининум 200лв и 2месеца време за изработка.
разпределител 25литра/минута-225лв
маркучи високо налягане 50 и нагоре лв.
хидро помпа-около 30-50лв
смятайте,и като се сложат някой допълнителни отиваме на 5-600лв.
орбиталите мисля ,че бяха по 2-300лв.
та вероятно да си купите системата от реномиран производител излиза горе долу толкова
Отговори с цитат
Старо 08-12-09, 22:29
Добри Добри извън линия
Registered User

По подразбиране

ето този разпределител е подходящ за управление на задния цилиндър.-

този е най-добър ,защото е с два пръта и дава много прецизно позициониране,освен това може със секи прът да командваш отделна бутилка или да ги обединиш на един изход,обаче е труден за намиране.
Отговори с цитат
Старо 09-12-09, 00:14
IVAYLO BLIZNAKA's Avatar
Джипар

По подразбиране

Цитат:
колега,не казвам че съм разбирач,но все пак..
това с двата орбитала имах предвид да бъдат куплирани на едно.

Това не е необходимо.Има как да стане и с един орбитал

относно завиването,на задния мост,мисля ,че се ползва крайно рядко

Колкото ползваш предния мост толкова и задния,като става дума за завиването на тежък терен.

и затова са сложили този разпределител,
ако толкова има мераклии да им завива задния мост,ги съветвам първо да си намерят цилиндъра.вярвайте ми това е 90% свършена работата

50% свършена работа е ако конструкцията на превозното средство позволява да завива задния мост.
5% свършена работа е да си купиш цялата хидравлична система от реномиран производител.
5% свършена работа е да си направиш завиващ заден мост.
А той обикновено се прави от преден.Как се объща движението на касетата,короната и пиньона е друга тема.
40% свършена работа е да направиш така че всичко това да работи.
Поне така аз разбирам нещата...

а относно тегло няма да е толкова много ,че джипа да не върви-20тина килограма..

Няма как това да стане като ползваш компоненти и части от комбайн.

самата система ще ти я направа без пари,само намери цилиндър,разпределител сякой става,

Не сякой разпределител става.

та вероятно да си купите системата от реномиран производител излиза горе долу толкова
Колега,поне си направи труда да видиш кое колко струва.
Излиза така че другите тук си губят времето да пускат линкове към сайтове,които много ни интересуват но нямаме време даже да видим за какво става дума....
Отговори с цитат
Отговори

Bookmarks

Инструменти за темата
Изглед на темата

Възможности и правила
Не можете да публикувате нова тема
Не можете да отговаряте в тема
Не можете да прикачите файл
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Избери форум

Всички часове са в зоната GMT +2. Часът сега е 02:50.

© 2008- Offroad-Monsters® - Всички права запазени.